Na dobry początek…

Stowarzyszenie « Ligne de Partage » (Linia (Po)działu), powstałe w grudniu 2014 r. w Anglet we Francji, stawia sobie za cel zapoznanie się ze wszystkimi lokalnymi obszarami administracyjnymi, przez które przebiega linia wyznaczjąca dział wód separujący zlewiska Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego (linia A/M). Linia, idąc od północy w kierunku południowo-zachodnim, przechodzi odpowiednio przez 9 krajów: Czechy, Austrię, Niemcy, Szwajcarię, Włochy, Francję, Andorę, Hiszpanię i Maroko. Liczy sobie ponad 8000 km, a jej krańce wyznaczają granica czesko-polska na północy i środkowe Maroko na południu. Między masywem Sudetów a Atlasem Wysokim kryją się setki ciekawych miejsc, których istnienia nikt by nie podejrzewał, a które odkryjemy dzięki działalności stowarzyszenia.

Naszym pierwszym celem jest odkrycie i zaprezentowanie 1500 lokalnych obszarów administracyjnych, przez które przechodzi (lub sąsiaduje) linia A/M, sfederowanie ich inicjatyw i trwałe zacieśnienie współpracy między nimi.

Eksploracja linii A/M będzie miała także charakter dydaktyczny, gdyż zachęci odwiedzające nas osoby, w tym dzieci, do zainteresowania się geografią: rzeźbą terenu, systemem rzecznym, ekosystemami, granicami i ludzkimi tworami urbanistycznymi.

Wierni duchowi linii A/M (« szemrzące » źródełka, dzikość natury…), będziemy starali się przestrzegać wartości zawartych w naszym manifeście etycznym.

Niniejsza strona internetowa jest w dużej części dostępna dla wszystkich odwiedzających. Chętni mogą się z nami skontaktować tutaj : nous contacter.

Strefa VIP (espace adhérents), dostępna po dokonaniu symbolicznej opłaty rocznej, pozwala aktywnie uczestniczyć w życiu stowarzyszenia, uzyskać dostęp do wszystkich zamieszczonych dokumentów oraz publikować zdjęcia i inne materiały dotyczące linii A/M. Każda tego typu publikacja będzie elementem (po)dzielenia się i wzmocni łączące nas więzy.

Francuski jest językiem obowiązującym w stowarzyszeniu, ale postaramy się, aby obecne były wszystkie języki mówione wzdłuż linii A/M. Tymczasem zaczynamy od wstępu, który publikujemy w 10 językach.

Jesteś mile widziany(a) na linii! Dziękujemy za wsparcie.

Photo PLPierre-Louis BLAIX, miłośnik gór, który stał się piechurem-długodystansowcem, « wymarzyciel » stowarzyszenia.

Tłumaczenie: Łukasz Musiał, Wrocław (Województwo Dolnośląskie, Polska)

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *